-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kakaowe wafelki piszingerowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, domowe wafelki kakaowe. Proste do zrobienia i o niebo lepsze niż te dostępne w sklepie.

Kakaowe wafelki piszingerowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe wafelki piszingerowe

 

  • 8 wafli kwadratowych
  • 25 dag mleka w proszku
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe wafelki piszingerowe
Masło, cukier, mleko oraz kakao wykładamy do garnuszka, podgrzewamy. Całość często mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, a następnie zagotowujemy i zestawiamy z kuchni. Do gorącej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Masę odstawiamy do przestygnięcia i stężenia. Lekko przestygniętą, ale jeszcze ciepłą masą smarujemy wafle. Podana ilość wystarczy na dwa piszingery z 4 warstw wafli. Przełożone wafle przyciskamy na wierzchu deseczką i obciążamy np. książką i wystawiamy w chłodne miejsce. Po kilku godzinach (a najlepiej następnego dnia) można pokroić wafle w kwadraty lub prostokąty. Smacznego!
Kakaowe wafelki piszingerowe
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.
Kakaowe wafelki piszingerowe
Dodajemy także cukier i kakao i rozpuszczamy wszystkie składniki.
Kakaowe wafelki piszingerowe
Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Kakaowe wafelki piszingerowe
Masę wykładamy na wafla i kładziemy następnego.