Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Błyskawiczne muffinki z dodatkiem kakao i banana.

Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać go do sypkich składników. Dodać również jajko, olej i jogurt. Wszystko wymieszać łyżką. Silikonowe foremki do muffinek napełnić przygotowanym ciastem. Kuchenkę mikrofalową ustawić na pełną moc (w moim przypadku było to 800W). Piec przez ok. 5 minut. Upieczone muffinki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Przepis na 6 muffinek.
Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki
Wszystkie sypkie składniki wsypane do miski.
Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki
Jajko banan i jogurt dodane do sypkich składników.
Kakaowo-bananowe muffinki z mikrofalówki
Silikonowe foremki napełnione przygotowanym ciastem.