Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kakaowo- kokosowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Można je zrobić także z dodatkiem owoców.

Kakaowo- kokosowe ciasto

Składniki:

Kakaowo- kokosowe ciasto

 

  • 12,5 dag margaryna,
  • 1 szklanka mąka,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 0,5 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 0,25 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki wiórki kokosowe,
  • 50 ml olej,
  • 2 sztuki jaja,
  • 1 szczypta Sól,
  • 0,5 tabliczki gorzka czekolada,
  • 2 łyżeczki wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Kakaowo- kokosowe ciasto
Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy olej i miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierz wykładamy ciemną masę. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tagi:

czekolada