Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kakaowy suflet z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto najpierw rośnie a potem lekko opada

Kakaowy suflet z bitą śmietaną

Składniki:

Kakaowy suflet z bitą śmietaną

 

  • 9 szt białek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szkl śmietanki kremowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki rumu,
  • 5 dag czekolady

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy suflet z bitą śmietaną
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru i po odrobinie cukru waniliowego. Następnie wsypać przesiane kakao wymieszane z mąka ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem, posmarowanym tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp 120 stopni. Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem, dodać rum i wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać utartą na tarce czekoladą i schłodzić w lodówce. Przed podaniem przenieść torcik na godzinę do zamrażarki.

Tagi:

czekolada