LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kakory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche, delikatne, wspaniałe.

Kakory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakory

 

  • ziemniaki 0,6 kg
  • mąka pszenna ok. 7 łyżek
  • sól
  • soczewica 1 szklanka
  • jaja 2
  • cebula 2
  • olej 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
  • słonina ok. 15 dag na okrasę

 

Sposób przygotowania:

Kakory
Soczewicę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin (najlepiej na noc), ugotować, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, drobno poszatkować, zezłościć na maśle i dodać do soczewicy, wymieszać. Następnie dodać jaja i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę z solą i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko), pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką krążki, jak na pierogi. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć łyżkę farszu, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut) na złoty kolor. W tym czasie słoninę pokroić w kostkę, wytopić. Upieczone kakory wyłożyć na półmisek i polać skwarkami.
Kakory
Mielenie ugotowanych ziemniaków na kakory.
Kakory
Przygotowanie farszu z soczewicy do kakorów.
Kakory
Pokrojenie rozwałkowanego ciasta i faszerowanie soczewicą.
Kakory
Wytapianie skwarek na okrasę do kakorów.

Tagi:

soczewica