Sposób przygotowania:
Kakory
Soczewicę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin (najlepiej na noc), ugotować, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, drobno poszatkować, zezłościć na maśle i dodać do soczewicy, wymieszać. Następnie dodać jaja i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę z solą i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować (niezbyt cienko), pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką krążki, jak na pierogi. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć łyżkę farszu, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut) na złoty kolor. W tym czasie słoninę pokroić w kostkę, wytopić. Upieczone kakory wyłożyć na półmisek i polać skwarkami.