Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu. Lekko sypkie, bo z mąką krupczatką. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale domowego to polecam upiec, kilka chwil miksowania i pieczenie. Idealne na podwieczorek i poczęstunek. Polecam.

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

Składniki:

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka sypkiego maku
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Z przepisu wychodzi 12 sztuk.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

muffinki