Sposób przygotowania:
Piernikowo - kakaowe muffinki z jabłkamiETAP 1:
W jednej miseczce przygotowujemy składniki suche: przesianą przez sito mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy jogurt oraz oliwę.
Składniki mokre miksujemy z suchymi.
ETAP 2:
Orzechy siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niedużą kostkę.
ETAP 3:
Orzechy i jabłka wrzucamy do ciasta, mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
ETAP 5:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy tak, aby powstała jednolita polewa. Gotową polewą polewamy upieczone muffinki. Muffinki posypujemy wiórkami kokosowymi.