Sposób przygotowania:
Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli.
Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni.
Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni.