migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brokuł i kalafior zapiekane pod pierzynką z beszamelu i sera pleśniowego to świetna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Można je też podać jako warzywny dodatek do obiadu.

Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy

składniki do zapiekania

beszamel

Sposób przygotowania:

Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli.

Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje.

Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni.
Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli.
Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje.
Brokuł i kalafior pod beszamelem i serem pleśniowy
Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni.