Sposób przygotowania:
Kalafior po bolońsku
Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy ugotowanego kalafiora i polewamy sosem, dekorujemy natką, życzę smacznego :)
mysza75
zbysiowa