Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kalafior po bolońsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

... czyli kalafior we włoskim wydaniu. danie jest bardzo aromatyczne, delikatnie pikantne i sycące, idealne na letni obiad.

Kalafior po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior po bolońsku

 

  • 1 duży kalafior,
  • 2 marchewki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Kalafior po bolońsku
Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy ugotowanego kalafiora i polewamy sosem, dekorujemy natką, życzę smacznego :)
Kalafior po bolońsku
Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora
Kalafior po bolońsku
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Kalafior po bolońsku
Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę,
Kalafior po bolońsku
Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję,