Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą i sosem kurkowymETAP 1:
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i sparzyć w niej kapustę kolejno zdejmując z niej liście.
Kaszę i ryż ugotować w osolonej wodzie, wysypać do miski i wystudzić, dodać do niej mięso mielone, posiekaną zieloną pietruszkę i grzyby pokrojone w mniejsze kawałki, wymieszać farsz i doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, czarnym oraz szczyptą tymianku.
ETAP 2:
Na dnie dobrego garnka z grubym dnem ułożyć warstwę liści ( ja układam te malutkie i uszkodzone), następnie z pozostałych liści na dole ostrym nożem ściąć zgrubiały nerw i na środku ułożyć porcję farszu, zawinąć ścisłe gołąbki. Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku do połowy swojej wysokości zalać bulionem warzywnym, przykryć pokrywka i gotować do miękkości kapusty.
ETAP 3:
Na patelni stopić masło i dodać drobno pokrojoną cebulę oraz umyte i osuszone kurki najlepiej w całości lub tylko przekrojone na mniejsze kawałki, chwilę razem przesmażyć, a następnie zalać śmietaną, gotować całość kilka minut w trakcie doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przed polaniem gołąbków do sosu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.