Sposób przygotowania:
Kalafior w ubranku
Kalafior dokładnie oczyścić, umyć, a w następnej kolejności podzielić na mniejsze różyczki. Podzielone kalafiory ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie do czasu, aż osiągną miękkość. Ugotowany kalafior odcedzić oraz odstawić, żeby wystygnął. Mąkę wymieszać z zimną wodą, żeby powstała masa o dość gęstej konsystencji. Ciasto doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania. Różyczki kalafiora maczać w zrobionym cieście i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale uważać żeby warzywa nie przypaliły się. Natkę pietruszki dokładnie umyć, drobno posiekać i posypać z wierzchu gotowe kalafiorki w ubranku. Kalafiory najlepiej podawać ciepłe jako dodatek do potraw, do drugiego dania. Kalafiory dobrze smakują również moczone w bułce tartej.