lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kalafior w ubranku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne kalafiorki w cieście...

Kalafior w ubranku

Składniki:

Kalafior w ubranku

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w ubranku
Kalafior dokładnie oczyścić, umyć, a w następnej kolejności podzielić na mniejsze różyczki. Podzielone kalafiory ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie do czasu, aż osiągną miękkość. Ugotowany kalafior odcedzić oraz odstawić, żeby wystygnął. Mąkę wymieszać z zimną wodą, żeby powstała masa o dość gęstej konsystencji. Ciasto doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania. Różyczki kalafiora maczać w zrobionym cieście i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale uważać żeby warzywa nie przypaliły się. Natkę pietruszki dokładnie umyć, drobno posiekać i posypać z wierzchu gotowe kalafiorki w ubranku. Kalafiory najlepiej podawać ciepłe jako dodatek do potraw, do drugiego dania. Kalafiory dobrze smakują również moczone w bułce tartej.

Tagi:

kalafior