paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kalafior zapiekany w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kalafior zapiekany świetnie smakuje jako osobne danie albo dodatek do obiadu

Kalafior zapiekany w majonezie

Składniki:

Kalafior zapiekany w majonezie

 

  • 1 główka kalafiora ok. 1 kg
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany w majonezie
Kalafior umyć i włożyć do zimnej osolonej wody, po około 30 minutach wyjąć i przełożyć do wrzącej również osolonej wody. Kalafior należy ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym . Zapiekać w piekarniku około 20-25 minut przed podaniem posypać skrojoną drobno natką pietruszki

Tagi:

kalafior