Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniała zupka nie tylko na wiosnę, ale również w zimnie.

Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach

 

  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 3 skrzydełka
  • 1 mały kalafior ( może być mrożony)
  • 2 marchewki
  • por (ok 15 cm)
  • pęczek koperku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • 2,5 l bulionu warzywnego (mogą być kostki warzywne)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach
Mięsko dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z kostkami i gotujemy ok 30 min. z dodatkiem soli i listka laurowego. Por i marchewkę kroimy w plasterki. Kalafior obieramy na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki, tak jak na frytki. Z pęczka koperku oddzielamy łodygi, które po umyciu kroimy drobno, resztę kopru siekamy. Do mięska dodajemy ziemniaki, pokrojoną marchewkę z porem i pokrojone łodyżki kopru. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupki kalafior, gotujemy ok 7-10 min. Zupkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, dodajemy posiekany koper.
Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach
Mięsko dokładnie myjemy zalewamy bulionem i gotujemy
Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach
Umytą marchewkę kroimy w ćwiartki por w półplasterki
Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach
Kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy
Kalafiorowa na indyku i skrzydełkach
Ziemniaki kroimy w słupki jak na frytki

Tagi:

indyk kalafior