Sposób przygotowania:
Kalafiorowa nie tylko z kalafiorem;)
Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać kostki. Wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę oraz pokrojonego w kawałki kurczaka. Po 30 min wrzucić pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 min. Podzielić kalafior na tzw różyczki i wrzucić do garnka. Kolejne 15-20 min powinno wystarczyć. Kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane (ja sprawdzam widelcem czy są już miękkie) dolać mleko, podkręcić gaz i szybko zagotować. Wyłączyć. Posypać koperkiem całą zupę lub dopiero na talerzu. Oczywiście w trakcie gotowania można dolewać wodę (jeżeli się wygotuje); ja po ewentualnej dolewce sprawdzam smak i jeżeli jest taka potrzeba to dodaję jeszcze 1/4 lub 1/2 kostki. Smacznego!