Sposób przygotowania:
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Kulki mięsne;
Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie), jajka i przyprawy. Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego.
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową. Do gotującej się wody wkładamy kulki mięsne i gotujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem. Do kalafiora dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany koperek, namoczoną dobrze odciśniętą bułkę, jajko. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy. Gotową masę nabieramy w dłonie spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną. Formujemy klopsy.
Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu tylko zajadać.
Rada;
Gdyby masa była za rzadka można dodać bułki tartej.
Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie), jajka i przyprawy. Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego.
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową. Do gotującej się wody wkładamy kulki mięsne i gotujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem. Do kalafiora dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany koperek, namoczoną dobrze odciśniętą bułkę, jajko. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy. Gotową masę nabieramy w dłonie spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną. Formujemy klopsy.
Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu tylko zajadać.
Rada;
Gdyby masa była za rzadka można dodać bułki tartej.
skuter5
BozenaMatuszczyk
Dziekuję.;)