BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam dzisiaj bardzo smaczne klopsy z kalafiora .Klopsy te wzbogaciłam o mięsną wkładkę, są mięciutkie i bardzo dobre. Smakoszom kalafiora na pewno przypadną do gustu.

Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką

 

  • Kulki mięsne;
  • mięso mielone 400 g,
  • jajka 2,
  • bułka namoczona 1 duża,
  • cebula 1 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,

 

  • Kalafiorowe klopsy;
  • kalafior 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • kajzerki 2 namoczone w wodzie,
  • jajko 1,
  • koperek 1 pęczek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Kulki mięsne;

Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie), jajka i przyprawy. Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego.

W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową. Do gotującej się wody wkładamy kulki mięsne i gotujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem. Do kalafiora dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany koperek, namoczoną dobrze odciśniętą bułkę, jajko. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy. Gotową masę nabieramy w dłonie spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną. Formujemy klopsy.

Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Po usmażeniu tylko zajadać.

Rada;

Gdyby masa była za rzadka można dodać bułki tartej.
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, przyprawy
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojoną natkę pietruszki
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową, do gotującej wody wkładamy kulki mięsne i gotujemy do wypłynięcia nad wodę około 5 minut
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Kalafior obieramy i dzielimy na różyczki ,gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Do kalafiora dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekany koperek, namoczoną lecz dobrze odciśniętą bułkę , jajko ,przyprawiamy pieprzem i solą
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Masę mieszamy
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Masę nabieramy w dłoń spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Formujemy klopsy
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor z każdej strony
Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Po usmażeniu tylko zajadać