BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śląskie z dziurką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszne kluski śląskie z dziurką. Dziurkę robimy po to, aby część sosu zatrzymała się właśnie w tej dziurce.

Śląskie z dziurką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Śląskie z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Śląskie z dziurką
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy, a następnie przeciskamy przez praskę.

Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe.

W puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dodajemy jajka i solimy, dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając, a w środku robimy palcem dziurkę.

Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Śląskie z dziurką
Ziemniaki po obraniu gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy ,lekko studzimy i przeciskamy przez praskę
Śląskie z dziurką
Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy a w puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną
Śląskie z dziurką
Mieszamy ,dodajemy jajka i sól całość mieszamy do całkowitego połączenia składników
Śląskie z dziurką
Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski robiąc w środku palcem dziurkę
Śląskie z dziurką
Kluski wrzucamy do osolonej ,gotującej się wody ,gotujemy od 5 - 7 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody
Śląskie z dziurką
Podajemy polane sosem i mięsem