Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pikantna, mocno rozgrzewająca zupa idealna na jesienne i zimowe chłody. Jest sycąca i bardzo aromatyczna.

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami

Składniki:

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami

Wywar:

Dodatki:

  • 100 g masła
  • 0,5 kg pomidorów malinowych
  • 0,6 kg ziemniaków
  • 0,6 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami

Przygotowanie wywaru:

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami
Gotujący się wywar na pikantną zupę gulaszową

Żeberko umyć, pokroić na 4 części, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Zdjąć pianę, gdy się wyszumuje, dodać obrane warzywa, ziele, liście, pieprz. Gotować półtorej godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie z wywaru wyjąć mięso i warzywa.

Przygotowanie zupy 1:

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami
Pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory do zupy

Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kostkę pomidory, cukier, koncentrat i paprykę słodką mieloną, dokładnie wymieszać i gotować 10 minut.

Przygotowanie zupy 2:

Zupa gulaszowa ze schabem i pomidorami
Schab z cebulką w trakcie podsmażania na patelni

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, następnie na patelnię ze smażącą się cebulą dodać pokrojone w kostkę mięso obsypane papryką ostrą i obsmażyć na rumiano. Całą zawartość patelni dodać do zupy. Wymieszać, gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie zupę doprawić jeszcze pieprzem, przyprawą uniwersalną i cukrem według uznania. Życzę smacznego!