Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że pieczeń zyskuje na aromacie i soczystości. Tak przygotowane mięso można podać na gorąco i na zimno.

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą

Składniki:

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą

 

  • 60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 4 ugotowane na twarde jajka
  • 1 surowe jajko
  • 1 mała cebulka
  • 1 płaska łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 2 łyżki bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą

Przygotowanie kapusty:

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą
Posiekana kiszona kapusta do przygotowania klopsu

Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobniutko pokroić. Wrzucić do miski.

Przygotowanie masy mięsnej:

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą
Wszystkie składniki na pieczeń w jednej misce

Dodać mięso, wbić jajko, dodać chrzan oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Zagniatać ręcznie na jednolitą masę przez około 5 minut.

Pieczenie:

Indyczy klops z jajkiem i kiszoną kapustą
Klops indyczy z jajkiem i kapustą przed upieczeniem

Połowę masy wyłożyć na dno keksówki i docisnąć. Ułożyć wzdłuż jaja i przykryć drugą połową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 70-75 minut. Podawać na gorąco jako danie główne z dodatkiem np. ziemniaków i sosu, lub na zimno, jako przystawkę, czy wędlinę. Życzę smacznego!