Sposób przygotowania:
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Z kapusty (odmiana płaska do gołąbków) wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z 4-ema łyżkami i zdejmować z główki sparzone liście, z wystudzonych ściąć nożykiem gruby nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.
Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu [pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.
Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu [pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos.