ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, delikatne gołąbki z nadzieniem mięsno-ryżowo-paprykowym z dodatkiem śmietany. Przygotowane w szybkowarze są szybko gotowe.

Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe

 

  • kapusta na gołąbki płaska 2 sztuki,
  • ryż 3 woreczki,
  • mielona łopatka 70 dag,
  • kucharek 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • papryka 2 sztuki,
  • śmietana 12% gęsta 100 ml,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • woda 5 szklanek

Sposób przygotowania:

Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Z kapusty (odmiana płaska do gołąbków) wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z 4-ema łyżkami i zdejmować z główki sparzone liście, z wystudzonych ściąć nożykiem gruby nerw.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.

Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.

Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu [pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos.
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Śmietana dodana do farszu nadaje puszystości i lepszego smaku.
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Wszystko musi byc bardzo dokładnie połączone
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Ilość farszu od wielkości liścia kapusty.
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
W szybkowarze gołabki są smacznejesze i szybciej gotowe.
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe
Szybkowar-gołąbki z mięsno-paprykowe