Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam różne zupy kremy. Robi się jw bardzo szybko, są tanie i syta. Ta zupa wyjątkowo przypadła mi do smaku. Zrobiłam ją bardzo gęstą i pikantną.

Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem

Składniki:

Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem
1. Przygotować warzywa: Cebulę i czosnek należy obrać i pokroić na małe kawałki. Kalafior podzielić na różyczki, wypłukać i dokładnie osączyć z wody, a cukinię umyć, osuszyć, obierać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. 
2. Następnie w garnku należy rozgrzać masło, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucić kalafior i cukinię, mieszając przesmażyć. Następnie wrzucić liść laurowy, wlać wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotować do ich miękkości.

 3. Gdy warzywa będą miękkie należy wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. 

4. Podawać gorącą. Smacznego. Rady: Do przyprawienia zupy użyłam gotowych mieszanek ziół i przypraw. W ich skład wchodziły: suszona marchewka, cebula, natka pietruszki, czosnek, curry, kurkuma, kolendra, lubczyk, kminek, tymianek. Ilość wody zależy od nas jak gęstą chcemy mieć zupę.