Sposób przygotowania:
Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem
1. Przygotować warzywa: Cebulę i czosnek należy obrać i pokroić na małe kawałki. Kalafior podzielić na różyczki, wypłukać i dokładnie osączyć z wody, a cukinię umyć, osuszyć, obierać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2. Następnie w garnku należy rozgrzać masło, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucić kalafior i cukinię, mieszając przesmażyć. Następnie wrzucić liść laurowy, wlać wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotować do ich miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie należy wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
4. Podawać gorącą. Smacznego. Rady: Do przyprawienia zupy użyłam gotowych mieszanek ziół i przypraw. W ich skład wchodziły: suszona marchewka, cebula, natka pietruszki, czosnek, curry, kurkuma, kolendra, lubczyk, kminek, tymianek. Ilość wody zależy od nas jak gęstą chcemy mieć zupę.