Sposób przygotowania:
Cukiniowa zupa krem z migdałamiETAP 1:
Warzywa umyć z cukinii wydrążyć ziarna nasion, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić klarowane masło z olejem, dodać warzywa,przesmażyć 4-minuty po tym czasie dodać cebulę, por oraz cukinię, przesmażyć kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
ETAP 2:
Następnie wlać białe wino wymieszać, poczekać do momentu, aż odparuje. Wtedy zalać bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
ETAP 3:
Pod koniec wrzucić do zupy serek topiony gotować chwilę – do rozpuszczenia.
ETAP 4:
Zupę zmiksować blenderem na krem.
Płatki migdałowe, uprażyć na suchej patelni na złocisto. Posypać zupę na talerzach.Podawać.
Jagodowa
Magdalena88