Sposób przygotowania:
Kalarepki faszerowane wg Buni:
Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto . Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami " ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) . Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper . Zalać wodą . dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) . Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem . Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )
Sarenka
misia14
Ania Hosz