Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Kalarepki faszerowane wg Buni:

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

W towarzystwie koperku i marchewki- pycha .

Kalarepki faszerowane wg Buni: Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepki faszerowane wg Buni:

 

  • 3 duże młode kalarepki
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 5 dag ryżu
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki faszerowane wg Buni:
Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto . Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami " ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) . Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper . Zalać wodą . dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) . Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem . Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )
Kalarepki faszerowane wg Buni:
Etap 1
Kalarepki faszerowane wg Buni:
Etap 2
Kalarepki faszerowane wg Buni:
Etap 3
Kalarepki faszerowane wg Buni:
Etap 4