Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalarepki nadziewane mocno koperkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości nie są łykowate - wręcz przeciwnie.

  Kalarepki nadziewane mocno koperkowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepki nadziewane mocno koperkowe

 

  • 2 duże kalarepy
  • 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki)
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 listki świeżych listków tymianku
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Mięso pokroić i zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy spód i ,, zdrewniałe" boki. Odciąć górę na wysokości 3/4 wysokości kalarepki. Wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm . Wypełnić kalarepki farszem. Ułożyć w garnku .Wsypać obok wydrążony z kalarepek miąższ pokrojony drobno. Położyć też odcięte wierzch kalarepek. Zalać wodą .Dodać szczyptę soli i gotować ok. 30 minut od zagotowania aż kalarepy będą miękkie( to zależy jak duże są kalarepy- mniejsze będą dobre po 25 minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu wsypać 3/4 kopru który został. Sos zmiksować w malakserze .Dodać masło. Podgrzewać aż sie rozpuścić. Zmieszać mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Zagotować mieszając by zgęstniał. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypane resztą kopru. * Podaję składniki na 2 duże kalarepki
  Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Przygotować farsz z zmielonego miesa-ryżu-cebuli i przypraw ( z koprem i tymiankiem)
  Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Wydrążone kalarepy nadziać farszem do pełna
  Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Kalarepy ułożyc w garnku -obok wsypać kawałki wydrążone i zalać wywarem z warzyw
  Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Kalarepy wyjąć a sos zmiksować po dodaniu kopru