Sposób przygotowania:
Kalarepki nadziewane mocno koperkowe
Mięso pokroić i zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy spód i ,, zdrewniałe" boki. Odciąć górę na wysokości 3/4 wysokości kalarepki. Wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm . Wypełnić kalarepki farszem. Ułożyć w garnku .Wsypać obok wydrążony z kalarepek miąższ pokrojony drobno. Położyć też odcięte wierzch kalarepek. Zalać wodą .Dodać szczyptę soli i gotować ok. 30 minut od zagotowania aż kalarepy będą miękkie( to zależy jak duże są kalarepy- mniejsze będą dobre po 25 minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu wsypać 3/4 kopru który został. Sos zmiksować w malakserze .Dodać masło. Podgrzewać aż sie rozpuścić. Zmieszać mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Zagotować mieszając by zgęstniał. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypane resztą kopru. * Podaję składniki na 2 duże kalarepki