kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1116]

Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne danie. Potrawkę przygotowałam z piersi kurczaka, kalarepki, marchewki na domowym rosole z dodatkiem śmietanki. Możemy podać np. z ziemniakami lub makaronem. Polecam.

Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką

 

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu do mięsa
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich do mięsa
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka do mięsa
  • 1 kalarepka
  • 2 marchewki
  • 0,4 l domowego rosołu
  • 2 liski laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 7 łyżek śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy. Kalarepkę i marchew obieramy i myjemy kroimy na małe kawałki. Mięso przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut, dokładamy warzywa i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy rosół i wkładamy przyprawy, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, redukujemy sos do pożądanej konsystencji.
Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką
Do pokrojonego mięsa wsypujemy przyprawy.
Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką
Obrane i umyte warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką
Pokrojone warzywa odrzucamy do smażonego mięsa.
Potrawka drobiowa z kalarepką i marchewką
Do smażonych warzyw dolewamy rosół i dodajemy przyprawy.