Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalmary po francusku

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Rozmrożone tuszki kalamrów zbić na desce jak mięso na bitki, wyłożyć na mocno

Kalmary po francusku

Składniki:

Kalmary po francusku

 

  • 1/2 kg kalmarów
  • 1/4 szkl oleju sojowego
  • 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kilka suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Kalmary po francusku
Rozmrożone tuszki kalamrów zbić na desce jak mięso na bitki, wyłożyć na mocno rozgrzany olej, zrumienić z obu stron. Następnie przełożyć do rondla, wlać wino, dodać pokrajaną w plasterki cebulę i marchew, suszone śliwki i przyprawy. Dusić aż mięso będzie miękkie (od 30 do 50 minut). Sprawdzać widelcem. Tak przyrządzone kalmary można podawać na zimno jako zakąskę lub na gorąco do ryżu na sypko i surówki.

Tagi:

śliwki