SUPERPRZEPIS

Kanapka gyros

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kanapka gyros

Doskonała przekąska na imprezę: zapiekana kanapka.

Składniki:

Kanapka gyros

 

  • Polędwiczka wieprzowa – 300 gramów
  • KiFix Gyros z sosem paprykowo - ziołowym Knorr – 1 opakowanie
  • Kiszona kapusta – 300 gramów
  • Kminek – ½ łyżeczki
  • Margaryna lub masło – 20 gramów
  • Majonez – 80 mililitrów
  • Ketchup – 80 gramów
  • Chleb razowy pełnoziarnisty – 1 bochenek
  • Ser żółty – 200 gramów
  • Rzeżucha – 1 opakowanie
  • Cebula – 2 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Kanapka gyros
1.    Mięso pokrój w plastry o grubości 1 cm, dodaj Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr i lekko  rozgnieć ręką. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.



2.    Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na oddzielnej patelni. Pokrój drobno kminek. Do cebuli dodaj kapustę i dopraw ją do smaku czarnym pieprzem i kminkiem. Smaż chwilę ciągle mieszając.



3.    Posiekaj rzeżuchę. Chleb pokrój w kromki o grubości 1 centymetra, posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.



4.    Na jednej kromce ułóż kapustę, podsmażone płaty mięsa i nałóż ser. Całość przykryj drugą kromką.



5.    Tak przygotowaną kanapkę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około

15 minut. Kanapka powinna zarumienić się z obu stron. Ewentualnie opiecz ją w tosterze.



6.    Sos paprykowo-ziołowy z opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie z  ketchupem

i majonezem.



7.    Kanapki  podawaj przekrojone na pół, razem z sosem.