Sposób przygotowania:
Kanapka waflowa bez pieczenia (rabarbar z kompotu)Masa rabarbarowa:
Odsączony na sicie rabarbar z kompotu zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię i zagotować. Gotować około 5 minut,aż odrobinę odparuje.
Następnie dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Masa z serka ricotta:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do miski przełożyć serek, dodać cukier i wymieszać. Dodać żelatynę cienkim strumieniem i stale mieszać, aby nie było grudek.
Do woreczka przełożyć ciastka i kilka razy w niego uderzyć tłuczkiem, okruchy wsypac do serka i wymieszać całość.
Składanie ciasta:
Na trzy wafle nałożyć po łyżce dżemu i rozsmarować. nakryć kolejnymi waflami i skleić. To będą spody ciasta.
Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Ustawić kwadratową foremkę cukierniczą i dociąć wafle do jej rozmiarów.
ETAP 4:
Na wafle wyłożyć masę z rabarbaru
ETAP 5:
Następnie dać serek z ciastkami i przykryć ostatnim waflem ( również dostosować go do wielkosci foremki). Wstawić całośc do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
kuchenny świat
cherry