Sposób przygotowania:
Torcik na I Komunię Św.
Biszkopt na ten torcik zrobiłam według tego przepisu:
https://gotujmy.pl/biszkopt-z-5-jaj-krok-po-kroku,przepisy-ciasta-przepis,271590.html
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroiłam na 3 krążki, każdy nasączyłam ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Po nasączeniu spodni krążek czyli dół biszkoptu położyłam na paterze, posmarowałam dżemem jagodowym, nałożyłam część masy śmietankowej z mascarpone, nałożyłam drugi krążek posmarowałam dżemem malinowym i nałożyłam krem malinowy.
Nałożyłam trzeci ostatni krążek, docisnęłam i włożyłam na 15 - 20 minut do lodówki, w między czasie uprzątnęłam niepotrzebne rzeczy oraz narzędzia pracy.
Po wyjęciu z lodówki boki tortu wysmarowałam gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu, trochę kremu zabarwiłam niebieskim barwnikiem spożywczym.
Kremem tym wykonałam napis.
Górę obłożyłam kremem śmietankowym z mascarpone.
Boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem).
U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu obłożyłam rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone no i powkładałam również złote koraliki.
Górę tortu dodatkowo dekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami.
Tort włożyłam na całą noc do lodówki.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania dodałam śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyłam z serkiem mascarpone a następnie dodałam do pozostałej śmietany.
Krem malinowy:
Masę śmietankowo - malinową ubiłam według opisu na opakowaniu. Połączyłam ze świeżymi malinkami. Gotowy krem śmietankowy przygotowałam według opisu na opakowaniu.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Letnią wodę wymieszałam z cukrem oraz sokiem z cytryny.
https://gotujmy.pl/biszkopt-z-5-jaj-krok-po-kroku,przepisy-ciasta-przepis,271590.html
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroiłam na 3 krążki, każdy nasączyłam ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Po nasączeniu spodni krążek czyli dół biszkoptu położyłam na paterze, posmarowałam dżemem jagodowym, nałożyłam część masy śmietankowej z mascarpone, nałożyłam drugi krążek posmarowałam dżemem malinowym i nałożyłam krem malinowy.
Nałożyłam trzeci ostatni krążek, docisnęłam i włożyłam na 15 - 20 minut do lodówki, w między czasie uprzątnęłam niepotrzebne rzeczy oraz narzędzia pracy.
Po wyjęciu z lodówki boki tortu wysmarowałam gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu, trochę kremu zabarwiłam niebieskim barwnikiem spożywczym.
Kremem tym wykonałam napis.
Górę obłożyłam kremem śmietankowym z mascarpone.
Boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem).
U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu obłożyłam rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone no i powkładałam również złote koraliki.
Górę tortu dodatkowo dekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami.
Tort włożyłam na całą noc do lodówki.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania dodałam śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyłam z serkiem mascarpone a następnie dodałam do pozostałej śmietany.
Krem malinowy:
Masę śmietankowo - malinową ubiłam według opisu na opakowaniu. Połączyłam ze świeżymi malinkami. Gotowy krem śmietankowy przygotowałam według opisu na opakowaniu.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Letnią wodę wymieszałam z cukrem oraz sokiem z cytryny.
cherry
BozenaMatuszczyk
Serdecznie dziękuję , miło mi;)
gusia1000