monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kanapkowo-parówkowy motylek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie pięknie podane śniadanko zachęci największego niejadka do jedzenia:)

Kanapkowo-parówkowy motylek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kanapkowo-parówkowy motylek

 

  • Na porcję dla 1 dziecka:
  • 1 parówka długa
  • 2 lub 4 kromki chleba(zależy od wielkości chleba)
  • 2 lub 4 plastry wędliny(znów zależy od wielkości wędliny
  • 2 plastry sera żóltego
  • 2 plastry pomidora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku+2 kawałki dlugości 2 cm
  • około 2-3 cm ogórka lub 1 rzodkiewka
  • Dodatkowo:
  • foremka do wycinana ciastek w kształcie serca

 

Sposób przygotowania:

Kanapkowo-parówkowy motylek
Z chlebka i wędlinki wyciąć foremką 4 serduszka. Z sera żółtego wyciąć 2 serduszka i przekroić je na pół. Plastry pomidora także przekroić na pół. W rondelku zagotować parówkę. Chleb posmarować masłem, położyć na każdym kawałku chleba plasterek wędliny i pół plasterka sera żółtego. Na serze ułożyć połówkę pomidora. Na drugim kawałku wędliny nasypać odrobinę szczypiorku. Na talerzyku ułożyć ugotowaną parówkę a po obu jej stronach ułożyć po 2 sercowe kromeczki. Nad parówką ( w miejscu głowy motylka) położyć rzodkiewkę lub kawałek ogórka ( ja nie miałam rzodkiewki więc odkroiłam tył ogórka zielonego i położyłam). Po obu stronach główki motylka ułożyć dłuższe kawałki szczypiorku-będą to czułki motylka. Serwować zaraz do jedzenia naszej Latorośli:)
Kanapkowo-parówkowy motylek
Z chlebka wykroić foremką 4 serduszka
Kanapkowo-parówkowy motylek
Z wędliny wyciąć 4 a z sera 2 serduszka
Kanapkowo-parówkowy motylek
na każdym posmrowanym masłem chlebku ułożyć plaster wędliny, pól plastra sera a na ser położyć pól pomidorka
Kanapkowo-parówkowy motylek
Druga połowę wędliny posypać szczypiorkiem