Sposób przygotowania:
Kandyzowane młode orzechy
Młode orzechy, które jeszcze nie mają brązowej otoczki nakłuć wykałaczką. Odciąć końcówki. Do tej czynności najlepiej ubrać lateksowe rękawiczki. Zalać wodą i odstawić na parę godzin, aż zabarwią wodę. Odcedzić, włożyć do garnka, zalać świeżą wodą i zagotować. Od momentu wrzenia gotować 10minut. Wystudzić, zlać wodę i zalać świeżą. Wodę wymieniać jak tylko orzechy ją zabarwią. Na orzechach będzie odchodzić "skórka". Wymieniać wodę przez 5 dni. 1 1/2 l wody zagotować z cukrami, goździkami, i pokrojoną w plasterki cytryną. Kiedy zacznie wrzeć wyciągnąć cytrynę. Włożyć orzechy i gotować przez 30minut. Orzechy włożyć do słoiczków, zalać gorącym syropem i zamknąć. Jeżeli słoiczki się nie zamkną to pasteryzować przez 10 minut. Smacznego!