Sposób przygotowania:
Kania w panierce
Usuwamy z kani nóżki.Myjemy grzyby.Moczymy je około 3-4 godzin w mleku. Następnie lekko solimy.Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoto z obu stron na oleju.Podajemy od razu.Smacznego!
Kanie są przepyszne ale... jeśli nie znasz się dobrze na grzybach -NIE JEDZ ! Możesz pomylić z muchomorem sromotnikowym który ZABIJA!
Pyza
kotekbehemotek
My wiemy jak kania wygląda to i pomylić się trudniej-ale np moja ciocia chciała nam raz zaserwować muchomorki ... dobrze że tato najpierw je obejrzał ;/
Mnie sromotniczki najbardziej są podobne do gąsek.Ale wole uprzedzić bo jak czasem widze co ludzie mają w koszyczkach to mi włosy dęba staja normalnie.Wezmą najedzą się czegoś podobnego i bedzie na mnie :( ...brrr az mam gęsią skórkę
Pyza
kotekbehemotek
Jeśli ktoś nie bardzo zna się na grzybkach, nigdy nie widział na żywo kani, poczytał o niej w necie,obejrzał pare fotek.A potem przeczytał-że jest pyszna no to przepraszam ale może najeść się przez przypadek sromotników.I właśnie z myślą o takich ludziach piszę-że mogą być do czegoś podobne kanie.Że można się pomylić.Nawet wśród doświadczonych grzybiarzy sa przypadki zatrucia sromotnikiem i to jest fakt a nie bajki. Czy ulży ci jeśli napiszę że na pierwszy rzut oka niedoświadczonej osoby można innego grzybka wziąść za kanię?I że zjedzenie sromotnika często jest śmiertelne? A tu proszę http://www.bossowski.pl/prywatny-atlas-grzybow/grzyby-trujnce-i-niejadalne/muchomor-sromotnikowy/ zobacz na zdjęcia porównujące sromotniczka i kanię :) Prawda że podobne?A jak ktoś nie zna zapachu kani-to wrąbie sromotnika :)