gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Kantyczka 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To chyba najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Robię je z dżemu morelowego ale zdarza się że wykorzystuję też malinowy. Jest pyszne!

Kantyczka 4

Składniki:

Kantyczka 4

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag okrągłych biszkoptów
  • aromat waniliowy
  • 2 słoiki dżemu morelowego
  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kantyczka 4
Masło lub margarynę utrzyj z cukrem pudrem. W czasie ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem(2 łyżki mąki odłóż) oraz aromat. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszaj ją z ciastem. Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odłożone 2 łyżki mąki. Wysmaruj tłuszczem niedużą blaszkę. Ciasto wykładaj warstwami: kakaowe ciasto, biszkopty, dżem, ciasto z makiem a na wierzch jasne ciasto. Tak wylane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż wierzch ciasta się zrumieni, a boki będą odstawały od ciasta ( ok. 50 min. ) Ostudzone ciasto polej gotową polewą czekoladową.

Tagi:

biszkopt mak