Sposób przygotowania:
Kantyczka 4
Masło lub margarynę utrzyj z cukrem pudrem. W czasie ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem(2 łyżki mąki odłóż) oraz aromat. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszaj ją z ciastem. Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odłożone 2 łyżki mąki. Wysmaruj tłuszczem niedużą blaszkę. Ciasto wykładaj warstwami: kakaowe ciasto, biszkopty, dżem, ciasto z makiem a na wierzch jasne ciasto. Tak wylane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż wierzch ciasta się zrumieni, a boki będą odstawały od ciasta ( ok. 50 min. ) Ostudzone ciasto polej gotową polewą czekoladową.
edytaha
gosiek i edzia
dziękuję , dżem 250 g , a blacha tradycyjnej wielkości.