SUPERPRZEPIS

Kapelusze - opieńki w słodkiej zalewie

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kapelusze - opieńki w słodkiej zalewie Więcej zdjęć (2)

Idealne jako dodatek do obiadu - po prostu rozpływają się w ustach.

Składniki:

Kapelusze - opieńki w słodkiej zalewie

 

  • 30 dag grzybów opieńków
  • 2 średniej wielkości cebule szalotki
  • 1 filiżanka octu
  • 3 filiżanki wody
  • liść laurowy, kolorowy pieprz
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Kapelusze - opieńki w słodkiej zalewie
Grzybki bardzo dokradnie obieramy,myjemy, przycinamy ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut.Małe cebulki - najlepsze będą szalotki- kroimy w zgrabne plasterki. Odsączone grzyby układamy w słoikach przekładając cebulą. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą-powinna być gorąca przygotowana z 3 szklanek wody, octu, przypraw/ Pasteryzujemy 15 minut. Gotowe.
Kapelusze - opieńki w słodkiej zalewie
Etap 1

Tagi:

grzyby