Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapłon z sosem truflowym (Litwa)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyłożyć rondel włoszczyzną i w plastry pokrajaną słoniną, położyć na to

Kapłon z sosem truflowym (Litwa)

Składniki:

Kapłon z sosem truflowym (Litwa)

 

  • 2 kapłony

  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 10 dag słoniny
  • trochę soli
  • nieco pieprzu
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 goździków
  • 2,5 szkl bulionu
  • 6 trufli
  • kieliszek rumu
  • kieliszek czerwonego wina
  • kieliszek oliwy
  • kawałek kostki bulionowej

Sposób przygotowania:

Kapłon z sosem truflowym (Litwa)
Wyłożyć rondel włoszczyzną i w plastry pokrajaną słoniną, położyć na to oczyszczone kapłony, na wierzch znów słoninę, trochę pieprzu, listki laurowe i kilka goździków, zalać bulionem, gotować do miękkości pod przykryciem. Zdjać pokrywkę, odcedzić kapłony i zalać następującym sosem: pokrajać trufle w talarki, zalać kieliszkiem czerwonego wina, taką samą ilością rumu i oliwy, włożyć kawałek kostki bulionowej, dolać sosu z duszenia, zagotować i zalać tym kapłony.