Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kiełbasiane mielone kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam.

Kiełbasiane mielone kotleciki

Składniki:

Kiełbasiane mielone kotleciki

Składniki na kotlety:

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • Jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Składniki na sos chrzanowy:

Sposób przygotowania:

Kiełbasiane mielone kotleciki

ETAP 1:

Kiełbasiane mielone kotleciki

1. Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

ETAP 2:

Kiełbasiane mielone kotleciki

2. Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.

3. Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos.

4. Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty.

ETAP 3:

5. Kotleciki podajemy z sosem.

6. Smacznego.