Sposób przygotowania:
Zielone pizzerinki z warkoczami
Pokruszone drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy około 300 g mąki. Dodajemy gotowy zaczyn, olej kokosowy, sól i jęczmień. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest rzadkie dodajemy resztę mąki. Zostawiamy na 30 minut.
Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki. Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek. Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki. Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek. Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.