zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kapuśniaczek z kiszonej kapusty lubię mocno kwaśny

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

Tagi:

kapusta