Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć wędzone żeberko i gotować przez 10min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pokrojoną cebulę i starte warzywa wrzucić do garnka i gotować ok 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Posiekać kapustę kiszoną. Następnie dodać kapustę do gotujących się warzyw i na wolnym ogniu gotować około godziny. W trakcie gotowania zupa odparowuje, należy ją uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.I osobno ugotować. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Gdy kapusta będzie miękka, dodać ziemniaki, podsmażony boczek. Gotować przez 5 minut. Doprawić przyprawami do smaku Smacznego:)