jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Kapuściany zapiekaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo pyszne danie poecam

Kapuściany zapiekaniec

Składniki:

Kapuściany zapiekaniec

 

  • 1/4 główki kapusty
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 50 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • strąk czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy
  • mielona papryka
  • świeże,albo suszone zioła:
  • tymianek i bazylię

Sposób przygotowania:

Kapuściany zapiekaniec
Boczek kroimy w kostkę,kiełbasę i cebule w plastry,paprykę w kostkę,a kapustę drobno szatkujemy.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Układamy w nim warstwami pokrojony boczek i plastry cebuli i posypujemy przyprawami.Przykrywamy kapustą.Na kapuście układamy paprykę,a na wierzchu kiełbasę.Ponownie posypujemy ziołami,sola,pieprzem i mieloną papryką.Wlewamy kilka łyżek wody.Przykrywamy,wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 60 minut Można podlać wodą z przecierem.