ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kapuśniaczek z chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sezonie wiosennym polecam zupkę z młodych warzyw oczywiście :)

Kapuśniaczek z chili Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniaczek z chili

 

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1,5 - 2 l wody
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • kartonik przecieru pomidorowego (500 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • wegeta natur

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z chili
Do garnka z wodą wrzucamy obrane i pokrojone na 4 części 2 marchewki i pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez ok.10 min. W międzyczasie kapustę drobno poszatkować po uprzednim pozbuyciu się zewnętrznych liści oraz głąbu, poszatkowaną kapustę posolić. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a pozostałą marchewkę w plasterki i dorzucamy do garnka. Gotową kapustę także wrzucamy do pozostałych warzych. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 min. bądź dłużej, co jakiś czas sprawdzając czy warzywa zmiękły. W międzyczasie cebulę drobno siekamy i na oliwie podsmażamy na patelni na złoto, następnie wlewamy przecier i doprawiamy solą, pieprzem, chili i cukrem. Gdy warzywa w garnku są już miękkie wlewamy zawartośc patelni. Mieszamy, kosztujemy i doprawiamy wg uznania jeszcze solą, pieprzem, wegetą. Na koniec dodajemy natkę i gotowe. Smacznego :)
Kapuśniaczek z chili
kapustę poszatkować na cienkie paseczki
Kapuśniaczek z chili
przecier zagotowac na patelni z cebulką
Kapuśniaczek z chili
przecier dolewamy do zupy i doprawiamy całość