LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

kapuśniaczek z kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i rozgrzewajaca zupa, idealna na zimowe wieczory

kapuśniaczek z kabanosami

Składniki:

kapuśniaczek z kabanosami

 

  • 30 dag ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag włoszczyzny (pietruszka, marchew, seler)
  • 1 cebula
  • 2 laski kabanosów
  • 2 ,5 litra wody
  • ząbek czosnku
  • kostka bulionowa
  • listek laurowy, sól ,pieprz
  • odrobina posiekanego koperku
  • olej do smazenia

 

 

Sposób przygotowania:

kapuśniaczek z kabanosami
Kabanosy pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilosci oleju razem z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną kapuste i dusić pod przykryciem ok.  10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie chwile gotować bez przykrycia. W garnku z osoloną wodą ugotować pokrojone w kostke ziemniaki i włoszcz yzne (starta na tarce jarzynowej). Gdy bedą miękkie dodać do nich kapuste z kabanosami i cebulą. Gotować razem przez chwilę. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową, listek , roztarty czosnek i posiekany koperek. Przyprawić do smaku jeśli potrzeba.