CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Kapuśniaczki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapuśniaczki to ulubiona potrawa mojej córki, dlatego co rok gości na naszym stole. Robię je już kilkanaście, lub kilkadziesiąt lat.

Kapuśniaczki z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapuśniaczki z pieczarkami

ciasto

nadzienie

  • 45-50 dag kapusty kwaszonej ( UGOTOWANA)
  • 30-35 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z pieczarkami

pieczarki

Kapuśniaczki z pieczarkami
Ugotowaną kapustę doprawiamy suchym koprem

Ugotowaną kwaszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.

kapusta i pieczarki razem

Kapuśniaczki z pieczarkami
Do kapusty dodajemy przesmażone pieczarki

Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

nadziewanie ciasta

Kapuśniaczki z pieczarkami
Każdy prostokąt z nadzieniem zwijamy i odkładamy założeniem na spód

Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.

ozdoby i pieczenie

Kapuśniaczki z pieczarkami
Resztę ciasta cienko wałkujemy

Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Temperatura 180 C.