Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki w kruchym cieściePrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość smażymy kilka minut cały czas mieszając. Kapustę studzimy.
Formowanie kapuśniaczków:
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę, zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.
Przygotowanie do pieczenia:
Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem
Pieczenie:
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki kapuśniaczków.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję,u mnie były na obiad z barszczykiem:)