Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Kapuśniaczki w kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie wyobrażam sobie świąt bez dań z kiszonej kapusty. Ten smak i zapach jest wyjątkowy. Na świąteczny stół możemy przygotować takie kapuśniaczki i podać z czerwonym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Smakują gorące jak i zimne.

Kapuśniaczki w kruchym cieście

Składniki:

Kapuśniaczki w kruchym cieście

Ciasto:

Farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • przyprawa do dań z kapusty i bigosu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki w kruchym cieście

Przygotowanie ciasta:

Kapuśniaczki w kruchym cieście
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.

Przygotowanie farszu:

Kapuśniaczki w kruchym cieście
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Kapustę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość smażymy kilka minut cały czas mieszając. Kapustę studzimy.

Formowanie kapuśniaczków:

Kapuśniaczki w kruchym cieście
Następnie z ciasta i farszu formujemy kapuśniaczki.

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę, zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.

Przygotowanie do pieczenia:

Kapuśniaczki w kruchym cieście
Następnie kapuśniaczki układamy na blaszkach.

Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem

Pieczenie:

Kapuśniaczki w kruchym cieście
Następnie kapuśniaczki pieczemy do zrumieninia.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki kapuśniaczków.