iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

Składniki:

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki
Do miski wlewamy ciepłe mleko dodajemy drożdże łyżeczkę cukru - mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy sól morską do smaku. Dodajemy pokrojoną twarda margarynę i siekamy nożem. Dodajemy rozczyn - ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy kroimy na pasy ok 10 cm szerokości. Kapustę kiszona obgotowujemy - odcedzamy. Cebulę siekamy , pieczarki kroimy drobno. Na smalcu podsmażamy cebulę z pieczarkami , dodajemy obgotowaną kapustę - smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zimny farsz nakładamy na połówkę pasu ciasta , nakrywamy pustą strona zlepianym. Kroimy w kawałki. Układamy na blaszce , zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Posypujemy pieprzem grubo mielonym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min.

Tagi:

jajko jajka