Sposób przygotowania:
Drożdżowo - kruche kapuśniaczki
Do miski wlewamy ciepłe mleko dodajemy drożdże łyżeczkę cukru - mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy sól morską do smaku. Dodajemy pokrojoną twarda margarynę i siekamy nożem. Dodajemy rozczyn - ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy kroimy na pasy ok 10 cm szerokości. Kapustę kiszona obgotowujemy - odcedzamy. Cebulę siekamy , pieczarki kroimy drobno. Na smalcu podsmażamy cebulę z pieczarkami , dodajemy obgotowaną kapustę - smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zimny farsz nakładamy na połówkę pasu ciasta , nakrywamy pustą strona zlepianym. Kroimy w kawałki. Układamy na blaszce , zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Posypujemy pieprzem grubo mielonym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min.