Sposób przygotowania:
Kapuśniak 'Bułdyk'
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb . Zalać wrzącym wywarem, gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
Parówki obrać z osłonek. Pokrajać w plasterki.
Paprykę oczyścić, opłukać, rozdrobnić.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, orzechami, parówkami, papryką i mlekiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
Parówki obrać z osłonek. Pokrajać w plasterki.
Paprykę oczyścić, opłukać, rozdrobnić.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, orzechami, parówkami, papryką i mlekiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.