Sposób przygotowania:
Kapuśniak Alabama
Z ćwiartki kurczaka (najlepiej obranego ze skóry), suszonej włoszczyzny (tu ukłon w stronę Buni - zamiast suszonej można użyć świeżej włoszczyzny, ale potem trzeba znaleźć sposób na jej zagospodarowanie, bo raczej nie powinna pływać w tej zupie), liścia laurowego i ziela angielskiego i 1,5 litra wody ugotować bulion. Mięso wyjąć, włoszczyznę również, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej. Uzupełnić bulion wodą tak, aby było go 1,5 litra. Kapustę umyć, wyciąć głąb i grube nerwy, pokroić ją w dość grubą kostkę. Boczniaki oczyścić ściereczką lub papierowym ręcznikiem, odciąć twarde ogonki i pokroić poprzecznie w paseczki. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i białe błony, pokroić w paseczki. Na wrzący bulion wrzucić kapustę, przykryć i gotować. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić paprykę i boczniaki. Smażyć do momentu, aż pasek papryki da się łatwo przeciąć łyżką. Usmażone warzywa dodać do garnka z kapustą, dołożyć groszek konserwowy, doprawić do smaku pieprzem, curry i tymiankiem (ewentualnie jeszcze solą), gotować razem kilka minut. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, dobrze rozmieszać i przelać ją do garnka. Podawać posypaną natką pietruszki. Do zupy można dodać obrane i rozdrobnione mięso kurczaka, ale nie jest to konieczne.
elzbieta8960
edytaha