Sposób przygotowania:
Kapuśniak 'Hilary'
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usuwając grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Groch przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować, pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić.
Ogórek pokrajać w półplasterki. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ogórkiem, grochem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Kapuśniak wyporcjować, włożyć cząstki jajka.
Ogórek pokrajać w półplasterki. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ogórkiem, grochem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Kapuśniak wyporcjować, włożyć cząstki jajka.