Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kapuśniak - postny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postny kapuśniak podawać z ziemniakami.

Kapuśniak - postny

Składniki:

Kapuśniak - postny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak - postny
Marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, obrać, rozdrobnić,grzyby namoczyć i połączyć z jarzynami, zalać wodą, doprawić ziarnem jałowca i ugotować wywar. Ugotowany wywar przecedzić i zalać nim kapustę kiszoną, grzyby pokroić w paski i przełożyć do kapuśniaka. Gotować na małym ogniu. Roztopić masło, dodać mąkę i sporządzić zasmażkę. Gdy kapusta będzie miękka, zaciągnąć kapuśniak zasmażką. Na końcu kapuśniak doprawić solą i pieprzem.