Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kapuśniak mamy Ani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pożywna, aromatyczna i pyszna zupa z kiszonej kapusty gotowana na golonce z przepisu mojej mamy, palce lizać :)

Kapuśniak mamy Ani Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak mamy Ani

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak mamy Ani
Do garnka wkładamy oczyszczoną, opłukaną golonkę , żeberka wędzone i zalewamy je wodą ( woda ma przykrywać mięso). Do golonki dodajemy obrany i pokrojony na 4 części korzeń pietruszki, opaloną cebulę (jak do rosołu ), a także ziele angielskie i liść laurowy – zagotowujemy, przykręcamy płomień i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy kolejne 2 godziny lub do czasu aż golonka będzie miękka.

Kapustę płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.

Kiedy golonką będzie już miękka wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić ).

Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach kiedy wszystkie smaki się „przegryzą „

Smacznego
Kapuśniak mamy Ani
Golonkę i kości wędzone gotujemy razem z przyprawami i warzywami
Kapuśniak mamy Ani
Osobno obgotowujemy kapustę kiszoną, odcedzamy
Kapuśniak mamy Ani
Obgotowaną kapustę łączymy z wywarem i pokrojonym mięsem