Sposób przygotowania:
Kapuśniak mamy Ani
Do garnka wkładamy oczyszczoną, opłukaną golonkę , żeberka wędzone i zalewamy je wodą ( woda ma przykrywać mięso). Do golonki dodajemy obrany i pokrojony na 4 części korzeń pietruszki, opaloną cebulę (jak do rosołu ), a także ziele angielskie i liść laurowy – zagotowujemy, przykręcamy płomień i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy kolejne 2 godziny lub do czasu aż golonka będzie miękka.
Kapustę płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.
Kiedy golonką będzie już miękka wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić ).
Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach kiedy wszystkie smaki się „przegryzą „
Smacznego
Kapustę płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.
Kiedy golonką będzie już miękka wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić ).
Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach kiedy wszystkie smaki się „przegryzą „
Smacznego
Magdalena88
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):
Marika-
Igraszki Losu