Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kapuśniak mieszany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny kapuśniak pachnący wędzonką.

Kapuśniak mieszany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak mieszany

 

  • ok. 1 kg kapusty białej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • ok. 120 g podgardla wędzonego
  • 3 kostki wieprzowe od karku
  • 5 pałek kurczaka
  • 2 duże marchwie
  • 2 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek plus dodatkowo ulubiona przyprawa - w moim przypadku przyprawa do steków Kansas City

Sposób przygotowania:

Kapuśniak mieszany
Mięso umyć. Kostki wieprzowe zalać wodą w dużym garnku, posolić trochę oraz dodać trochę majeranku i gotować dobrą godzinę. W międzyczasie pokroić kapustę, marchew, seler, cebulę i podgardle w średniej wielkości kawałki, podgardle i cebulę podsmażyć na patelni, następnie dodać odciśniętą kapustę kiszoną, posypać trochę solą i pieprzem i smażyć razem ok. 10 minut mieszając. Kapustę białą sparzyć gorącą wodą. Po ok. godzinie dodać pałki kurczaka i gotować ok. 15 minut dłużej. Następnie dodać kapustę, marchew i seler, gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, dodać do zupy, gotować ok. 10 minut, następnie dodać usmażoną kapustę z podgardlem i boczkiem, doprawić i gotować razem ok. 10 do 15 minut. Smacznego.
Kapuśniak mieszany
Pokrojoną kapustę sparzyć gorącą wodą przed gotowaniem.
Kapuśniak mieszany
Kapustę kiszoną podsmażyć z cebulą i podgardlem wędzonym.